Dinoszauruszoktól a kecsegéig: megemlékezés a vizáról, mint őshonos halról

Vizeink jó állapotba helyezéséhez alapvetően szükséges a halak számára a táplálkozási, szaporodási és vándorlási feltételek biztosítása. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Szigetközi Vízpótló Rendszerek rehabilitációja során a halak számára vízrendszer hossz-menti átjárhatóságának érdekében térségben több halátjárót létesített. Fontosnak tartjuk, hogy ezen létesítmények jelentőségéről tájékoztassuk az itt élőket, különös figyelmet fordítva a tanuló ifjúságra.

A térségben élő halfajok közül az igazgatóság az idei évben a tokfélék jelentőségére, fontosságára, különös tekintettel a ma is köztünk élő kecsegére hívta fel a figyelmet mai rendezvényével. A tokfélék közül a viza, a vágótok, a sőregtok és a simatok - kihalás szélén álló, veszélyeztetett különleges őshonos halfajok a túlhalászat, az orvhalászat és a vándorlási útvonaluk megszakítása miatt tűntek el a hazai vizeinkből. Kialakulásuk a dinoszauruszokig vezethető vissza, azaz több mint 200 millió éve élnek velünk együtt. A Duna-menti országok és az Igazgatóság is jelentős erőfeszítéseket tesznek ezen fajok fenntartására.  

Vizeink hosszú-távú vándorainak egyik legkülönlegesebbikje a Szigetközben korábban gyakran megforduló viza. A 2019. május 28-i sajtónyilvános rendezvényen Németh József ÉDUVIZIG igazgató köszöntötte a gyerekeket és a meghívott vendégeket, valamint Pannonhalmi Miklós szakértő felhívta a figyelmet az őshonos halfajok védelmére, vándorlási útvonaluk helyreállításának fontosságára. Az eseménynek egy különleges halászélményről való  megemlékezés adta az apropóját: a Szigetközben 1958. májusában  két helyi halász egy 230 cm hosszú 102 kg súlyú vizát fogott ki. Az igazgatóság elkészítette a kifogott hal sziluettjét és az eseményen elhelyezte az Ásványrárói Halátjáró térségében, melyet kisiskolások kísérhettek figyelemmel. A rendezvényre közel 100 tanuló érkezett a Győr-Ménfőcsanak Petőfi Sándor Általános Iskola, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolájából. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson Sopron Megyei Szövetségének jóvoltából 100 darab előnevelt kecsegét is telepíthettek a tanulók a Dunába. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a Lipóti Termálfürdő Kft is.

A gyerekek örömmel vettek részt a színes programban, melynek során a haltelepítés és a sziluett kihelyezése mellett megtekintették a halátjárót, megismerték annak jelentőségét.