Befejeződött a Mosoni-Duna, Bácsa vízmérce rekonstrukciója

Győrben, a Mosoni-Duna Bácsa törzsállomásán található vízmérce kiemelkedő jelentőségű eleme az országos vízrajzi hálózatnak, ár- és belvízvédelmi készültségre elrendelő vízmérceként is funkcionál.

A vízállás és vízhőmérséklet mellett vízhozam és lebegtetett hordalék mérésére is kötelezett állomás 1981. óta üzemel, felújítása 2002-ben történt meg.

A vízmércén gyűjtött adatok nélkülözhetetlenek az épülő Mosoni-Duna torkolati műtárgy üzemeltetéséhez is, így a közelmúltban befejezett újabb rekonstrukciót a műtárgy megvalósítására indult ’Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja’ (KEHOP-1.3.0-15-2016-00012) EU projekt biztosította. A vízmérce felújítását a fővállalkozó Kötiviép'B Kft., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciuma által megbízott Szigetközi Vízépítő Kft. végezte.

A pontos magassági beállítást lehetővé tevő tartószerkezettel tervezett vízmércén műfa betétpallóra erősített műanyag számlapokon történik a vízállás leolvasása. A téli körülmények között is biztonságos észlelést rácslemez elemekből kialakított, dönthető csőkorláttal ellátott lépcső biztosítja. A rézsűt betonba ágyazott terméskő burkolat, valamint kőszórás védi a vízmérce al- és felvízi oldalán. A vízszint- és vízhőmérséklet távadók a vízmérce alatt a mederbe vezetett KPE védőcsőben fogják telepíteni

Említésre méltó körülmény továbbá, hogy a vízmérce magassági beállítása a "Geodéziai őrpontok építése magassági meghatározással” (KEHOP 1.1.0-15-2016-00002) EU projekt keretében az állomás környezetében újonnan telepített és nagy pontosságú GNSS technológiával meghatározott alappontról történt.

Az állomáson - ugyancsak az említett projekt keretében- új távmérő eszközöket helyeznek el 2021 szeptemberében.