Aktuális hidrológiai helyzet az ÉDUVIZIG területén

Az elmúlt 24 órában sehol nem volt számottevő csapadék. A középtávú előrejelzések szerint a jövő hét közepéig az évszaknak megfelelő, majd nyugat felől néhány fokkal enyhébb levegő érkezik a vízgyűjtők fölé. Területi átlagban jelentős csapadék sehol nem valószínű.  Az Igazgatóság területén sehol nincs területi átlagban jelentős hóban tárolt vízkészlet és ennek kialakulása nem is várható a következő napokban.

A Duna vízjárása az elmúlt néhány nap folyamán lassan apadó, közel stagnáló jellegű volt.  A Rábán egy kisebb árhullám vonult le, a Répce, Lajta és a Marcal vízszintje csak kismértékben emelkedett. A következő napokban mindenhol lassú apadás valószínű.

A Rába Igazgatóságunkhoz tartozó teljes szakaszán gyengülő, de továbbra is változatos jégjelenségek tapasztalhatók. Részben jéggel borított, illetve teljes szelvényben állójegű és torlódott állójegű szakaszok is előfordulnak. A Lajta-balparti csatornán még megszakításokkal álló, illetve parti jég figyelhető meg. Más folyóinkon jellemzően megszűntek a jégjelenségek.

A következő napokban a hosszabb fagymentes időszakok hatására a még előforduló jégjelenségek további gyengülésére – megszűnésére lehet számítani.

A kedvezően alakuló jéghelyzet miatt 2017. február 09. 18 órától a Dunán és Mosoni-Dunán a korábban elrendelt I. fokú jégvédelmi készültséget megszűntettük. A többi érintett folyószakaszon továbbra is érvényben van az I. fokú jégvédelmi készültség.

A Mosonmagyaróvári Mosoni-Duna és Lajta Duzzasztómű működését fokozottan figyelemmel kísérjük. Szintén fokozott ellenőrzés van jelen a Rába folyó teljes szakaszán. Kollégáink a Nicki Duzzasztónál fennakadt jégtáblák eltávolítását végzik jelenleg is.

A NYUDUVIZIG területén, a Rába folyón kialakult jéghelyzet miatt (Csákánydoroszló, Körmend, Rábahidvég) folyamatosan kapcsolatban vagyunk a Szombathelyi Szakaszmérnökséggel.

A Széchényi jégtörő hajó ma reggel visszaindult Bajáról a védekezésre kijelölt helyére, Gönyűre.

Címkék

Események

08
06/08/2018 - 08:00

Időpont: 2018. június 8. péntek 8.00 óra

Útvonal: Komárom, az újonnan megépült gáton kijelölt ,,futópályán". Start és célpont a Monostori Erődben (Komarom, Duna-part 1.)