90 éves a Nicki duzzasztó

Az igazgatóságunk működési területén található Nicki duzzasztómű idén ünnepli 90. születésnapját, ugyanis 1932.06.04-én 18.00 órakor kezdődött meg az újonnan épült műtárggyal a Rába vízének duzzasztása.

A mű alapfeladata, hogy a Rába folyó duzzasztásával a felvízéből kiágazó Kis-Rábán keresztül biztosítsa a Kis-Rába-Hanság vízrendszerének gravitációs vízpótlását, beleértve a hansági csatornákat is Kapuvár és Csorna térségében, továbbá ez adja a Rábca folyó felső vízpótlását is. Ez a típusú vízigény kiszolgálás a közérdek mértékéig terjedő vízpótlási igényekhez tartozik, mely az alábbi ökológiai célokat szolgálja: egyrészt olyan különösen értékes természetvédelmi területek vízellátásában játszik szerepet, mint a Rábca melletti Nyirkai-Hany élőhely, melynek teljes területe 343 ha, összes vízigénye pedig 6.935.000 m3. Másik ökológiailag jelentős területe a 400 hektáros Osli-Hany élőhely, melynek összes vízigénye 10.500.000 m3.

A vízpótló rendszer további ökológiai célja a csatornák élővízi jellegének fenntartása: ilyenkor a mederben minimális vizet hagynak, melynek továbbvezetése a cél, elsősorban a téli időszakban. Ezzel elérjük, hogy a mesterségesen létesített csatornák mindenkor természetesnek tűnjenek, biztosítva ezzel a vizes élőhelyek fenntarthatóságát.

Ezen túlmenően a duzzasztó közérdek mértékét meghaladó vízpótlási igényeket is kiszolgál: különböző ipari tevékenységeket, öntözést, halastavak feltöltését és vízpótlását valamint önkormányzati rekreációs igényeket.

A Nicki duzzasztóművet és a vízkivételi zsilipet a „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” tárgyú európai uniós projekt keretében 2020-ban felújíttatta igazgatóságunk. Ennek köszönhetően korszerű és biztonságos keretek között továbbra is megoldott lesz a Kis-Rába-Hanság vízrendszerének vízpótlása, mely összesen 886 kmterületet érint, a hozzá kapcsolódó összesen 242,3 km hosszú csatornákkal együtt.

régen:

és most: