2019. május 2-án megindult Szigetközben az elárasztás

2019. április 18-i ülésén pozitív döntést hozott az idei elárasztásról a Szigetközi Hullámtéri vízpótló rendszer (HTVP) üzemelését felügyelő Szigetközi Üzemelési Bizottság.

Az elárasztás április 01. és május 31. közötti időszakban szükséges évente egy alkalommal, amennyiben a Duna rajkai szelvényében a vízhőmérséklet eléri a +10 C fokot, és a Duna vízhozama a Pozsony-Dévényi szelvényben az előre jelezhető időszakban meghaladja a 2500 m3/s-ot.

Az elárasztásnak elsősorban természetvédelmi céljai vannak. A Szigetközi hullámtéren az elterelés előtti időszakban is volt minden évben olyan árvíz, ami természetes elárasztást eredményezett. A vízi élőlények számára kifejezetten kívánatos az évenkénti elárasztás. A halak ívási az időszakban igénylik ezt a magasabb vízszintet, számukra szükséges, hogy víz alá kerüljenek part éleken kívüli területek is. A hullámtéri faállomány számára is előnyös az erdős területek megöntözése. Az idei évben tovább erősíti a mellette szóló érveket az eddigi tartós megelőző aszályos időszak.

A többlet vízhozam biztosítását 2019. április 29-én kezdeményezte igazgatóságunk a szlovák fél felé, melynek következtében a mai napon, 2019. május 2-án reggel 8.00 órakor megkezdődött az elárasztás és előreláthatólag 2019. május 16-ig tart. Ebben az időszakban a szlovák fél az Öreg-Dunába 800 m3/s vízhozamot biztosít.

Az elárasztás megkezdéséről az Országos Vízügyi Főigazgatóságon keresztül értesítettük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, mely meglévő szerződés keretében vállalkozók bevonásával biztosítja a megfelelő időben történő szúnyoggyérítést.

Ezúton hívjuk fel a vízi túrázók figyelmét, hogy a hullámtéri vízpótló rendszer elárasztása a vízszintet és az áramlás sebességét is megnöveli, több uszadék keletkezik, mely nehezíti a vízi közlekedést, összességében életveszélyessé válhat a vízi eszközzel történő közlekedés, ezért nem javasoljuk a vízfelület sportcélú használatát az árasztás ideje alatt.