Árvízvédelmi készültség és további szivattyútelepek beindítása

Igazgatóságunk területén csak Sopron környékén, helyenként a Hanságban és keletebbre a Pilis térségében fordult elő 10 mm-t elérő csapadék, máshol nem hullott számottevő mennyiség.

Nagybajcsnál tegnap reggel óta intenzíven árad a folyó vízszintje, mely tegnap a késő esti órákban lépte át az I. fokú készültség szintjét (470 cm). A ma reggeli vízállás 485 cm, tetőzés közeli. A vízszint alakulását a bősi erőmű üzemeltetése befolyásolja.

Árvízi készültség:

Ennek következtében - a szigetközi elárasztáskor korábban elrendelt területek mellett - 2023.05.18-án 6.00 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el igazgatóságunk a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz Szőgyei és Nagybajcsi gátőrjárására, valamint a torkolati műnél, továbbá a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárására a Mosoni-Duna balparti és a Duna jobbparti védvonal szakaszaira.

Komárom és Esztergom térségében, valamint a Rábán és a Lajtán igazgatóságunk területén készültségi szintet meghaladó vízszintek továbbra sem várhatóak.

A Rábán Ragyogónál szombaton várható a tetőzés kialakulása az I. fok szintjét (150 cm) legfeljebb megközelítő vízállás mellett. Árpásnál a tetőzés vasárnap valószínű, az I. fok szintjétől (320 cm) jóval elmaradó vízállással.

Belvízi készültség:

A Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon fennálló I. fokú belvízvédelmi készültséget 2023.05.18. 8.00 órától II. fokúra emelte igazgatóságunk.

A Hanságban továbbra is II. fokú készültség.

A már működő Bácsai, Börcsi, Bősárkányi és Szavai szivattyútelepeink mellett ma reggel beindítottuk a Tárnokréti, a Győrsövényházi és a Győrzámolyi szivattyútelepeket is.

 

Hanság, belvíz: