Árhullámok alakulása igazgatóságunknál

Meteorológia:

Az ÉDUVIZIG területén nagyjából a Győr - Veszprém vonaltól nyugatra sokfelé volt 25-30, helyenként 35-40 mm-t elérő csapadék. Keletebbre jellemzően 15-20 mm alatti mennyiségek fordultak elő. A 2023. 05. 16-án este kiadott előrejelzések szerint 05.17. estig még a Duna alpesi részvízgyűjtőin és a Lajta felső szakaszán alakulhat ki 5 mm-t elérő területi csapadékátlag. Az igazgatóság területén záporok-zivatarok hatására holnap reggelig a Cuhai Bakony-ér, Concó, Által-ér területén átlagosan további 10-20 mm csapadék hullhat.

2023.05.19. péntektől már sehol nem valószínű jelentős csapadék.

Belvízvédelmi készültség a Rábca mentén és Szigetköz egy részén

Igazgatóságunk a Dunán levonuló árhullám következtében kedvezőtlenül alakuló bel-és külvízszintek miatt a napokban elrendelt belvízvédelmi készültségek mellett (ld. előző hír) 2023.05.17. 14.00 órától II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon, melynek keretében a Bősárkányi szivattyútelep éjjel- nappali módban fog üzemelni.

Árvízvédelmi készültség Nagybajcsnál:

 A Dunán Nagybajcs térségében jelenleg is lassan áradó a vízjárás, várhatóan 2023.05.18. estétől következik be a tetőzés (510-530 cm). Ennek következtében  - a szigetközi elárasztáskor korábban elrendelt területek mellett - 2023.05.18. reggeltől I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el igazgatóságunk a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz Szőgyei és Nagybajcsi gátőrjárására, valamint a torkolati műnél, továbbá a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárására a Mosoni-Duna balparti és a Duna jobbparti védvonal szakaszaira. Az árvíz gyors – 1-2- napos - levonulására számítunk.

A Rábán és a Lajtán térségünkben készültségi szintet meghaladó vízszintek nem várhatóak a jelenlegi előrejelzés alapján. A Rábán a 2023.05.18-i reggeli körmendi tetőzés után tudjuk ezt pontosítani.

A területünkön lévő kisvízfolyásainkon a jelentős csapadék ellenére érdemi árhullám nem alakul ki.

A győri rakpart is várhatóan elöntésre kerül 2023.05.18-án a reggeli órákban.

A térségben 2023.05.18. reggelre várható vízszinteket a bősi erőmű üzemeltetése befolyásolja.

Területünkön folyamatos a figyelőszolgálat, vízmérce észlelés, továbbá műtárgyainknál uszadékszedést végzünk. Az eredményes belvízvédekezés lefolytatása érdekében a szükséges vízkormányzási munkákat továbbiakban is végezzük, szivattyúzási tevékenység folyik a Bácsai, Börcsi, Bősárkányi és Szavai szivattyútelepeinken.

Bácsai szivattyútelep és zsilip:

Szigetközi állapotok: